Handleiding

360 graden foto’s maken

Voor het beste resultaat adviseren wij je om een 360 graden camera aan te schaffen. Maar ook met een smartphone maak je tegenwoordig prima 360 graden foto's. Elke professionele 360 camera wordt geleverd met bijbehorende software om 360 graden foto's te bewerken en geschikt te maken voor Tourly. Het is handig om foto's een logische naam te geven voordat je ze importeert. Wanneer je bijvoorbeeld een tour wilt maken met 10 foto's die in een bepaalde volgorde moeten staan, noem je de eerste foto 1, de tweede 2 enzovoort. Het is op deze manier eenvoudig om jouw foto's in de juiste volgorde te plaatsen in de tour.

Tour aanmaken

 1. Klik rechtsboven op NIEUWE TOUR AANMAKEN.
 2. Vul de naam van de tour in en klik op VOLGENDE of ENTER.
 3. Als het je 1ste tour is sleep je de foto’s van je laptop naar het daarvoor aangegeven veld in Tourly.
 4. Nadat alle foto’s zijn ingeladen klik je op TOUR BEWERKEN.
 5. We gaan nu eerst alle foto’s in de juiste volgorde tot een tour maken.
 6. Klik links in het venster op dit teken >
 7. Dan opent zich en menu aan de linkerzijde van je scherm. Daarop zie je alle foto’s van je tour staan. Indien de foto’s niet in de goede volgorde staan kun je met je muis op een foto gaan staan. Houdt je linkermuisknop ingedrukt en sleep de foto naar de juiste positie.
 8. Nadat de foto’s in de juiste positie staan klik je op de bovenste foto van het menu.
 9. Vervolgens kun je met je muis op de grote foto rechts klikken en rondkijken. Met het huisje bepaal je de startpositie van de foto. Sleep het huisje naar de gewenste plek. TIP: Leer je camera kennen zodat je bijna niet met het huisje hoeft te slepen en de startpositie van de foto bijna direct goed is.
 10. Klik nu rechtsonder op het + teken en klik vervolgens op het navigatiesymbool.
 11. Klik in het veld en kies de foto waarna je wilt linken. TIP 1: Sleep het navigatie symbool daarna op de positie van het huisje dan staat het midden in je beeld. TIP 2: Het is natuurlijk mogelijk om meerdere navigatiesymbolen op 1pagina te zetten. Bijvoorbeeld 1 om naar links te gaan, 1 om naar rechts te gaan, 1 om naar boven te gaan, etc.
 12. Klik vervolgens weer links in het venster op > teken en klik op de volgende foto in het linkermenu.
 13. Herhaal de stappen 9 t/m 12 tot je alle foto’s van een linkje hebt voorzien. Vergeet ook op de laatste foto niet een linkje te zetten want anders kun je vanuit die foto niet naar een andere foto navigeren. TIP 1: Check in het linker menu of alle foto’s een link hebben. TIP 2: Tussentijds kun je altijd even je tour bekijken. Dat doe je door linksboven op VOORVERTONINGSTOUR te klikken. Dan opent zich een nieuwe URL waarop je die kunt bekijken. Als je daarna door wilt gaan met bewerken klik je gewoon dat venster weer dicht en kun je verder gaan met bewerken.

Tour interactief maken

TIP: Voordat je de tour interactief gaat maken moet je bepalen of je de tour voor meerdere doeleinden wilt gaan gebruiken. Indien dat het geval is kun je de tour eerst meerdere malen dupliceren tot het gewenste aantal. Als je dat later doet moet je mogelijk wat interactieve items verwijderen in het duplicaat. Je kunt bijvoorbeeld een tour van een productielijn gebruiken om mensen iets te leren over componenten, het lopen vaneen inspectieronde of het uitvoeren van onderhoud. In dat geval kopieer je de tour 2 x.

 1. Klik linksboven in je scherm op TOURLY
 2. Vervolgens ga je met je muis naar de tour die je wilt gaan bewerken.
 3. Klik vervolgens op bewerken.
 4. Klik links in het venster op dit teken >
 5. Klik op de foto in het menu waaraan je interactiviteit wilt toevoegen
 6. Klik nu rechtsonder op het + teken en klik vervolgens op het symbool i
 7. Geef jouw hotspot een titel en klik op het tekst symbool.
 8. Geef jouw tekstvak een titel en typ daaronder de tekst die je wilt tonen. Druk daarna op opslaan. Sleep het symbool i naar de gewenste plaats in je foto. TIP: In het tekstvak heb je de onderstaande mogelijkheden:
  a. Het is mogelijk een linkje te maken naar een andere pagina.
  b. Je kan tekst vet maken of cursief plaatsen
  c. Je kan opsommingstekens plaatsen (bullets of cijfers)
 9. Het is mogelijk om onder het symbool i uitpunt 8 maximaal 3 items te plaatsen. Als je aan het tekstvak bij 8 nog een foto en Youtube filmpje wilt toevoegen doe je dat als volgt. Klik boven het symbool i op het pennetje. Klik vervolgens op VOEG ELEMENT TOE. Kies dan foto en plaats de foto. Herhaal de stap, maar kies dan video en plaats een youtube of VIMEO filmpje. LET OP: Selecteer bij Youtube en Vimeo alleen het dik gedrukte stukje.
  Bijvoorbeeld: "https://youtu.be/PK01NQUfjlQ"
 10. TIP: Naast VIMEO en Youtube filmpjes kun je ook filmpjes uploaden. De tour wordt daar wel wat zwaarder van en laad minders snel in. Als je met je VR bril filmpjes wilt bekijken is dit de enige manier om die te kunnen afspelen. Helaas blokkeert IOS (Apple) ook de filmpjes zodat je alleen met een Android telefoon de filmpjes met een VR bril kan bekijken.
 11. Met behulp van het symbool ? kun je een multiple choice vraag toevoegen.

Tour publiceren

Als je tour klaar is klik je rechtsboven op PUBLICEREN.

 • NAVIGATIEMENU: Als je dit aan vinkt ziet de gebruiker van jouw tour rechtsonder een menu met alle foto’s. Hij ziet per 360 graden foto ook welke hotspots daarop staan.
 • VISUALISEER DE VOORTGANG: Als je dit aan vinkt verschijnt er een groen vinkje als de gebruiker van jouw tour een onderdeel van de tour heeft bekeken. Zo ziet een gebruiker eenvoudig of alle bekeken is.
 • INSLUITCODE: dit kun je activeren als je de tour op een website wilt embedden. Je hebt ook de mogelijkheid dat je kan aangeven op welke website dit is toegestaan.
 • VR-MODUS: Als je dit aan vinkt verschijnt er een icoontje op je tour dat mensen kunnen aanvinken om de tour met een VR bril te bekijken.
 • BEVEILIG DE TOUR: Als je dit aan vinkt kun je de tour met iemand delen en heeft die persoon een wachtwoord nodig om de tour te bekijken.
 • DELEN OP SOCIAL MEDIA: Als je dit aanvinkt kunnen gebruikers jouw tour delen op de diverse social media.

TIP 1: Je kunt later altijd de knop social media verwijderen. Maar de tour blijft dan wel zichtbaar op de media waarop hij is gedeeld. Door de tour een andere naam te geven los je dit op.

TIP 2: Als de tour is gepubliceerd kun je de URL ook in een mail copy pasten en naar iemand mailen (met of onder wachtwoord).

Embedden van een tour

 1. Publiceer de tour.
 2. Klik daarna op ga naar “Ga naar het dashboard”.
 3. Klik daarna op Tour bewerken.
 4. Klik rechtsboven op de knop Publiceren.
 5. Klik op de zwarte knop “Insluitcode genereren”.
 6. Vul de URL in van de website waarop je de tour wilt embedden (de tour is alleen op die website te embedden).
 7. Klik op WEBSITE toevoegen (meerdere sites mogelijk)
 8. Klik daarna op volgende.
 9. Selecteerde insluitcode en plak die als HTML op je site.
 10. LET OP: Speel met de aspectverhouding voor het beste resultaat op je site: 3:2, 16:9, 1:1.

Gepubliceerde tour aanpassen

Je kunt ten alle tijden een tour aanpassen. Op de inmiddels bekende manier kun je hotspots verwijderen en toevoegen.

360 graden foto's uit een tour verwijderen

 1. Klik linksboven op Tourly en vervolgens op de tour die je wilt gaan bewerken.
 2. Klik links in het venster op dit teken >
 3. Dan opent zich en menu aan de linkerzijde van je scherm. Daarop zie je alle foto’s van je tour staan. Indien je rechts van een foto klikt kun je die verwijderen.  LET OP: De eerste foto van een tour kun je niet verwijderen!! Als je dat toch wilt doen moet je eerst een andere foto op de bovenste positie slepen. Daarna kun je de voormalige 1ste foto wel verwijderen. LET OP dat de vervolgens de navigatie linkjes ververst!

Nieuwe 360 graden foto's toevoegen

 1. Klik linksboven op Tourly en vervolgens op de tour die je wilt gaan bewerken.
 2. Klik op Foto’s uploaden. Je kan foto’s toevoegen uit de bibliotheek of een nieuwe foto uploaden.
 3. Vervolgens sleep je de nieuwe foto naar de juiste positie.

Foto’s verwijderen uit de bibliotheek

Klik de foto’s aan die je wilt verwijderen en klik op VERWIJDEREN.
Rechtsboven onder de knop TOEVOEGEN AAN TOUR kun je kiezen of je de foto’s wilt weergeven als lijst of als foto.

Codes bestellen

 1. Manier 1: Klik linksboven op Tourly en vervolgens op CODES BESTELLEN.
 2. Manier 2: Als je een tour hebt gemaakt die je wilt publiceren heb je daar de mogelijkheid om te klikken op: “Heb je nog geen code? KLIK HIER”.